Neudeflat Utrecht

Oplossen van bouwfysische uitdagingen

Transformatie tot woonbestemming met horeca

Het oorspronkelijke kantoorgebouw van architect Hugh Maaskant is door A3 Architecten getransformeerd tot woonbestemming met een horecavoorziening. Begin 2017 is dit markante gebouw in het centrum van Utrecht opgeleverd en als gemeentelijk monument aangemerkt. In de kelder, op de begane grond en op de eerste verdieping zit horeca, met op de tweede tot en met de 16e verdieping woningen. EGM adviseurs was verantwoordelijk voor het bouwfysische advies.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

X

Neudeflat Utrecht

Geluidsisolatie

Door de lichte draagconstructie in het bestaande pand was het een uitdaging om de gewenste interne geluidisolatie te halen. Met een droge zwevende dekvloer was het toch mogelijk om de nieuwbouweisen op het gebied van geluid te benaderen. De woningscheidende wanden zijn uitgevoerd als goed geluidsisolerende metal stud wanden.

 

Veilig vluchten

Bijzondere aandacht is besteed aan brandveiligheid en het maken van nieuwe trappenhuizen om veilig te kunnen vluchten. Zonder concessies te doen aan de constructieve opzet was het mogelijk om in het midden van het gebouw een tweede vluchttrappenhuis te maken. Omdat op de onderste bouwlagen horeca komt, was het niet mogelijk om het tweede trappenhuis te laten uitkomen op de begane grond. Om dit te ondervangen is op de tweede verdieping een veilige route gemaakt naar het hoofdtrappenhuis. Dit hoofdtrappenhuis is tussen de begane grond en de tweede verdieping ontworpen als wokkeltrappenhuis. Met deze oplossing kan vanuit elke woning in twee richtingen naar de begane grond worden gevlucht.

 

Energielabel B

Bij de uitwerking is er speciale aandacht geweest voor het energieverbruik. De woningen scoren een energielabel B.

 

Lees meer over de Neudeflat

 

A3 Architecten

De Nieuw Norm

Naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentelijk monument

 

 

 

Nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met ons op!