Erasmus MC Rotterdam

Transformatie naar een modern, compact en geïntegreerd complex

De grootste uitdaging is veiligheid, snelheid en inventiviteit bij de bouw

Op een 'postzegel' in het centrum van Rotterdam transformeert het Erasmus MC naar een modern, compact en geïntegreerd complex. Onze adviseurs hebben de collega architecten ondersteund met bestekken, begrotingen, de brede bouwfysica en duurzaamheid.

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Erasmus MC Rotterdam

Innovatieve hijsloods

Bij dit grootste universitair medisch centrum van Nederland is de grootste uitdaging de veiligheid, snelheid en inventiviteit bij de bouw. Er was te weinig ruimte voor grote hijskranen. Daarom is er bij de 120 meter hoge kantoortoren gebruik gemaakt van een ‘hijsloods’: een overdekte en volledig ingerichte bouwplaats met een ingebouwde hijsinstallatie bovenop de etage. Deze duwt zichzelf na het voltooien van een etage omhoog. Een efficiënt proces waardoor er iedere week een verdieping bovenop de toren gerealiseerd kon worden. EGM adviseurs heeft deze uitdaging vertaald in het Veiligheids- en Gezondheidsplan.

 

Prettig daglicht

Een belangrijk onderdeel is het met glas overkapte publieke gebied, 'de backbone'. Deze ruimte verbindt de bestaande bouw met de nieuwbouw. Een aangename omgeving met daglicht en uitzicht. Dit geldt ook voor de atria aan de gevels, die daglicht zelfs tot in de gebieden op de laagste niveaus brengen. Een mooie kwaliteit voor het gebouw waar ontwerp en bouwfysica elkaar vinden.

 

Duurzaamheid

Andere kwaliteiten zijn het gebruik van de groene daken op de verpleegafdeling als buitenruimte voor de patiënten. Uniek in Nederland. Tevens zorgt dit voor vertraagde afvoer van regenwater. Bij ingebruikname beschikt het ziekenhuis over een Pharmafilterinstallatie en wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag.

bestekschrijver / kostendeskundige

Leo Visser

bouwkundig adviseur

Cees Dirks

Nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met ons op!